Poludnevni boravak

pula poludnevni 3

Excerpt – Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lorem ipsum dolor sit amet elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Zadnja obavijest: Centar je prestao sa pružanjem usluge poludnevnog boravka u Puli u punom opsegu uslijed kontinuiranog smanjenja sufinaniciranja od strane javnog sektora u 2018. godini. Centar organizira povremene aktivnosti sukladno mogućnostima i interesima uključenih članova.

Uslugu poludnevnog boravka u Puli pružaju državna ustanova Centar za rehabilitaciju Pula te dvije privatne ustanove Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula i Centar za rehabilitaciju Down sindrom centar Pula.


Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Puli, koji je započeo s radom 10. travnja 2006. godine, pruža usluge poludnevnog boravka za 30-ak osoba s intelektualnim teškoćama s područja Grada Pule, Općina Medulin i Ližnjan. Centar u Puli prvi je razvio uslugu poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama te je služio kao primjer dobre prakse i ostalim centrima u Istri. Kvalitativni pomak postignut je realizacijom projekta Zajednički kroz život (2007.-2009.) koji je financiran kroz darovnicu Svjetske banke za inovativne modele u socijalnoj skrbi.

pula poludnevni

Aktivnosti se provode svakodnevno u trajanju od šest sati te ovisno od događanjima u zajednici i u dane vikenda. Sportsko-rekreativna aktivnost, radno-kreativna, inkluzivno-edukacijska i socijalizacijska aktivnost samo su neki od sadržaja koji se provode u Centru, a osmišljeni su zajedno sa članovima. Naši članovi pohađaju radionice pismenosti i informatičkog opismenjavanja te su poznati po originalnim keramičkim radovima nastalima u keramičkoj radionici. Pulski centar poznat je i po aktivnosti organske poljoprivredne proizvodnje za vlastite potrebe. U neposrednoj blizini Ranča Paradiž članovi Centra za inkluziju proizvode različite vrste povrća (kupus, kelj, češnjak, luk, rajčica, paprika, krumpir, slanutak, grah, grašak, mahune, tikvice), a od voća jagode. Centar surađuje s brojnim udrugama i organizacijama s kojima zajednički sudjeluje u programima i manifestacijama u lokalnoj zajednici. Tradicionalna je i suradnja s Konjičkim klubom Paradiž pa naši članovi redovito odlaze na jahanje.

pula poludnevni 2Pulski Centar organizira višednevne izlete sa sportsko-rekreativnim sadržajima u Hrvatskoj (Gorski kotar, Zagreb, Zagorje, Terme Tuhelj, Rijeka, Opatija) i Sloveniji (Zgornji Zavratnik, Celje, Ljubljana, Luče, Terme Olimia, Rogla) kao i jednodnevne izlete u bližoj okolici (Brijuni, Motovun, Učka, Rakalj).

Naši članovi uživaju i u rekreativnim šetnjama Pulom te u brojnim aktivnostima koje se organiziraju u lokalnoj zajednici poput odlaska na Filmski festival, posjeta kazališnim i kino predstavama te koncertima.

pula poludnevni 1

Centar je za svoj rad dobio prostor Grada Pule za potrebe projekta „Zajednički kroz život“ u Ulici 43. istarske divizije 73. Tada neuvjetan prostor Centar je uredio i opremio zahvaljujući sredstvima spomenute darovnice i vlastitim angažmanom. Zbog povećanja broja korisnika i radnih aktivnosti danas je prostor nedostatan i predstavlja ograničavajući čimbenik za rad i razvoj usluge. Stoga je Centar od 2009. godine u postupku traženja dodatnog prostora. Za aktivnosti Centar ima na raspolaganju putničko kombi vozilo i osobno vozilo.