Priopćenje s konferencije za medije u Puli

22.08.2016. 3

Projekt Život pun mogućnosti
Centar za inkluziju i podršku u zajednici kao prijavitelj, te partneri Grad Labin, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre i Udruga za promicanje stvaralaštva Art studio, započeo je 01.07.2015. provedbu projekta „Život pun mogućnosti“. Pridruženi suradnici na projektu su Istarska županija, Centar za socijalnu skrb Labin, Centar za socijalnu skrb Pula, Volonterski centar Istra
Opći cilj projekta je unaprijediti zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama u Istarskoj županiji razvojem novih socijalnih usluga koje nedostaju u zajednici. Specifični cilj projekta je povećati kompetencije za tržište rada i zapošljivost osoba s intelektualnim teškoćama razvojem dnevnih radnih aktivnosti te jačanjem aktivnog sudjelovanja u zajednici.
Kroz 14 mjeseci provedbe projekta očekujemo ostvarenje slijedećih projektnih rezultata:
pokrenut rad Centra za radnu inkluziju s dnevnim programom radnih aktivnosti osoba s intelektualnim teškoćama
razvijena podrška u aktivnom uključivanju osoba s invaliditetom u zajednicu
upoznata javnost s projektom i diseminirana dobra praksa projekta
Ukupni proračun projekta iznosi 1.458.765,00 kuna, pri čemu 85% su sredstva Europskog socijalnog fonda, a 15% sredstva Državnog proračuna.
Projekt se provodi u okviru Operativnog programa “Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013″, prioritetne osi 2 – Jačanje socijalnog uključivanja i integracija osoba u nepovoljnom položaju, a u okviru Poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza 3″.
U 6 sredina na području Istarske županije formirane su službe podrške s ciljem povezivanja zainteresirane organizatore volontiranja (organizacije civilnog društva, javne ustanove i organizacije) sa zainteresiranim osobama s intelektualnim teškoćama za volontiranje. Od početka provedbe projekta o programu volontiranja osoba s intelektualnim teškoćama informirano je 100-tinjak organizacija, od kojih se 29 uključilo i primilo osobe s invaliditetom u povremene ili redovne aktivnosti organizacije. Na ovaj način uključeno je 40 volontera s invaliditetom na području Istarske županije u rad neprofitnih organizacija.
U sklopu projekta odvijaju se i dnevni programi za osobe s intelektualnim teškoćama koji se provode u Puli i Labinu: program organske poljoprivredne proizvodnje i program umjetničko-obrtničkih aktivnosti. U sklopu programa umjetničko-obrtničkih aktivnosti izrađuju različite ukrasne i uporabne predmete, a u sklopu program organske poljoprivredne proizvodnje na dvije parcele u Labinu i Puli zasađene su poljoprivredne kulture u zemlji te u uzidgnutim gredicama.
Cilj je kod osoba s intelektualnim teškoćama razviti radne navike i socijalizirati ih u radnoj sredini te steći nova znanja i vještine čime će unaprijediti svoje kompetencije za tržište rada i zapošljivost. U ovim aktivnostima uključeno je 25 korisnika s intelektualnim teškoćama.
Tijekom trajanja projekta, u siječnju te u lipnju 2016. godine, održana su dva festivala na kojima je sudjelovalo veliki broj predstavnika javnog i civilnog sektora, građana i osoba s invaliditetom. Festivali su bili posvećeni socijalnim uslugama u zajednici za osobe s invaliditetom te radnoj inkluziji osoba s invaliditetom.

Najava završnih aktivnosti projekta

Tijekom kolovoza u Pazinu, Buzetu i Umagu prezentirano je 14 volonterskih priča osoba s invaliditetom sa cijelog područja Istarske županije, a koji redovno volontiraju u različitim organizacijama civilnog društva i javnim ustanovama. Ova prezentacija održati će se i u Puli, na Narodnom trgu 23.08.2016. s početkom u 09,00 sati.

U Puli, 26.08.2016. s početkom u 10,00 sati u prostorima dnevnog boravka Centra gradskih udruga Rojc održati će se završna konferencija ovoga projekta. Završna konferencija projekta biti će prilika za prezentaciju postignutih rezultata provedbe projekta kao i njihov utjecaj na lokalne zajednice u kojima se projekt provodio; usuglasiti stavove, prioritete i modalitet za nastavak rada i provođenja projektnih aktivnosti među bitnim dionicima; razviti nove ideje i sklopiti dogovore za buduće aktivnosti, partnerstva za buduće projekte i poslovne dogovore za radno uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama.

kontakt osobe:
voditelj projekta: Ozren Catela, ozren@centar-podrske.hr, 095 242 55 56
suradnica na projektu: Jovana Prusac-Fabris, jovana@centar-podrske.hr, 095 242 55 52slika za objave2