UOITI

Udruga je osnovana 19.05.1959.g. pod nazivom Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama. Osnivači su bili roditelji i skrbnici u suradnji defektologa Pomoćne osmogodišnje škole u Puli. Samo dvije godine prije, 1957.g., osnovana je Specijalna škola u Puli. U to vrijeme nije bilo nikakvih drugih aktivnosti namijenjenih osobama s intelektualnim teškoćama te je osnivanje Društva bio jedini oblik udruživanja roditelja kako bi pružili pomoć jedni drugima. Do kraja 1995.g. Društvo je djelovalo na području bivše Općine Pula i uključivalo je sedamdesetak obitelji osoba s intelektualnim teškoćama Na redovnoj skupštini održanoj 2003.g. dolazi do promjene naziva u Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije sa sjedištem u Puli. Od 2015. udruga ponovno mijenja svoj naziv u Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Udruga, u svojih prvih 25 godina postojanja, nije uspjela dobiti svoje prostorije, te su se sve aktivnosti odvijale u stanovima roditelja. Tek je 1993. g. dobila na korištenje prostor u Zadarskoj 8, u Puli, gdje je dijelila prostor s još tri udruge. Povodom pedesetogodišnjice rada udruge, 2009.g., Grad Pula je Udruzi dodijelio novi prostor na korištenje, u Kraškoj 1, gdje se odvijaju aktivnosti ureda udruge i aktivnosti kluba Pula. Treba istaknuti da su roditelji i staratelji također potaknuli i osnivanje tadašnje Specijalne radionice u Vodnjanu i današnjeg Centra za rehabilitaciju u Puli.

Od svojeg začetka pa do danas Udrugu su uspješno vodili Mile Radešić, Salih Zahirović, Rudolf Kostešić i Ozren Catela. Od samog svog osnutka Udruga je i članica Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom, a današnji predsjednik Udruge, Ozren Catela, je i član Glavnog odbora Hrvatskog Saveza.

Do danas je Udrugu u svom radu financirao veliki broj privatnih i javnih subjekata. Ova se pomoć dobivala u novcu i u drugim materijalnim dobrima ili uslugama. Od većih donatora ističemo: ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Pula, Istarska županija, Grad Buzet, Grad Rovinj, Općina Tar, te drugi gradovi i općine diljem naše županije, kao i poslovni subjekti.

Udruga je od 2010.g. bila partner Udruzi za samozastupanje na projektu “Širenje mreže samozastupanja u RH” zahvaljujući kojem su rovinjski samozastupnici sudjelovali na 1. Konferenciji hrvatskih samozastupnika (01.04.2011.g.) i 2. Konferenciji hrvatskih samozastupnika (18.05.2012.g.) u Zagrebu.

Udruga je, 2011.g., bila također i partner Centru za inkluziju i podršku u zajednici na europskom projektu “IN.PROMO” koji potiče osobe s intelektualnim teškoćama na tržište rada te je 6 članova naše udruge uspješno zaposleno.

Udruga danas koristi sedam poslovnih prostora koji se nalaze na cijelom području županije, te garantiraju rasprostranjenost projektnih aktivnosti. Tako trenutno u 6 sredina u cijeloj Istri organiziramo redovite aktivnosti što jamči širok krug korisnika i kvalitetno zadovoljavanje potreba u našoj lokalnoj zajednici.

Unatoč velikoj krizi, Udruga nastoji zadržati kontinuitet u aktivnostima iako više nije moguće organizirati izlete i zajednička druženja, te sigurno nije prvi put kako je nastalo teže razdoblje koje, nadamo se, da ćemo uspješno prebroditi.

Financijska izvješća

Podaci o udruzi

Povratak